Heb je problemen met trailerladen of wil je gedoe tijdens het trailerladen voorkomen? Deze blog helpt je op weg om het trailerladen beter te begrijpen.

Hoe komt het dat mijn paard niet wil trailerladen?

Als vlucht- en prooidier wil een paard niet graag in een situatie komen waar het potentieel gevaar loopt; Een vaak wat donkere en ook kleine ruimte zoals een paardentrailer is typisch een plek waar een paard van nature niet in zou gaan. Je kan het zien alsof je een doodlopende donkere steeg in gaat lopen, niemand doet dit zomaar, zeker niet als je al bang bent. Een paard staat verder graag op een stabiele ondergrond, maar een klep en de trailer zelf wiebelt wat en maakt een wat hol geluid. Ook echoot een trailer van binnen, vooral tijdens het inladen: de voetstappen klinken luider en anders dan normaal. Als een paard dit niet gewend is en angst heeft, kiest die liever voor zekerheid: buiten blijven staan of zo snel als het mogelijk is weer naar buiten schieten voelt veilig. Een paard heeft ook moeite met diepte en hoogte inschatten, een paardentrailer kan soms kleiner overkomen dan het eigenlijk is. Je helpt het paard door gewenning aan de trailer, dit door het paard te leren trailerladen.

Trauma

Paarden leren door associatie. Een ''trauma'' cq. een nare gebeurtenis uit het verleden wat geassosieert wordt met de paardentrailer of slechts een deel van de trailer kan ervoor zorgen dat het trailerladen lastiger is of helemaal niet mogelijk lijkt. Gelukkig zijn deze gevolgen weer om te zetten in een positieve associatie met de trailer, zodat het paard vertrouwen krijgt in de trailer. Het is aan te raden om dit te doen met behulp van een professional: diegene legt je precies uit hoe jij jouw paard correct begeleid tijdens het trailerladen en wat jouw paard van jou nodig heeft om met vertrouwen te willen laden. 

Wat kan voor een trailerlaad trauma hebben gezorgd?

- Hoofd gestoten tegen het plafond tijdens het inladen (komt vaker voor bij de aanwezigheid van een klep!)
- Op een andere wijze bezeerd
- Vast/klem gezeten in de trailer en hierbij in paniek geraakt
- Niet goed kunnen balanceren op de trailer: vaak hebben ze dan behoefte aan meer ruimte of diagonaal vervoer
- Een eerdere noodstop met de trailer, ongeval of een roekeloze actie tijdens het autorijden
- Degene die eerder bij het trailerladen betrokken zijn geweest hebben wellicht fouten gemaakt in de communicatie met het paard
- Teveel stress en hectiek om het paard heen

Er zijn tal van redenen die voor een trailerlaadtrauma kunnen zorgen. Belangrijk is het om niet te lang in ''het trauma van je paard' te blijven hangen, maar juist op zoek te gaan naar de oplossing: je helpt je paard door de eerdere nare gebeurtenis heen en maakt het daardoor zelfverzekerder. Dit is het mooiste wat je jouw paard kan bieden, want blijven hangen in het verleden kom je niet verder mee en met jouw paard op pad kunnen gaan om samen nieuwe avonturen te beleven is goud waard.

Trailerlaad training

Waarom is het handig of belangrijk als mijn paard de trailer op wil?

Er zijn genoeg redenen om het paard met de trailer te willen vervoeren.

Het is handig als jouw paard de trailer op wil, denk hierbij aan:

✔ Op wedstrijd kunnen gaan
✔ Les nemen in een binnenbak tijdens slecht weer
✔ Naar een specialist kunnen gaan voor een routine behandeling​​

Het is ook belangrijk dat een paard de trailer op wil, zoals in geval:

✔ Je weer terug naar huis wilt met paard en trailer
✔ Je paard ziek wordt en met spoed naar een kliniek moet
✔ Je wilt of moet verhuizen van stal of het paard moet bijvoorbeeld naar de weide
✔ Het paard gaat (in de toekomst) naar een nieuwe thuis

Welke trailerlaadproblemen kunnen er zijn ontstaan?

Problemen kunnen zich voordoen tijdens het laden, vervoer en/of juist het uitladen.

Een paard die niet wil laden reageert op één van de volgende manieren:

- Vechten
- Vluchten
- Verstijven
- Flauwvallen

​​​​​​​Hoe trailerlaadproblemen zich zoal kunnen uiten:

- Zodra het paard de trailer ziet wil die ervan weggaan of gaat direct staken als je samen naar de trailer loopt
- Het paard wil niet de klep op lopen, of juist wel de klep op maar niet in de trailer
- Schiet langs de trailer of gaat extreem schuin op de klep staan om maar niet in de trailer te hoeven
- Als het paard op de trailer staat schiet die met volle vaart weer naar buiten
- Extreem hangen tegen de achterstang
- Hangen aan het halster
- Omhoog komen in de trailer
- Over de voorstang komen
- Geen rekening houden met jouw ruimte (o.a. gevaar voor een kopstoot of verdrukking)
- Zweet enorm tijdens transport en ziet er gestrest uit (strakke ogen)
- Wil niet achteruitlopen tijdens het uitladen, verstijfd of gaat juist tegendrukken

Wanneer kun je een paard leren trailerladen?

Je kunt het paard al als veulen al leren trailerladen. Denk hierbij aan ritjes met de moeder op de trailer maken. Je kunt dit meenemen tijden het veulen ABC: voetjes geven, meelopen aan het halstertouw, achteruitlopen, leren vaststaan, leren omgaan met druk achter de kont, en uiteindelijk voeg je trailerladen hier ook aan toe. Probeer in alles het veulen dit met rust en veel beloning te leren zodat het positieve ervaringen krijgt met de trailer. Zo leg je een mooie basis voor de toekomst van het paard.

Een paardvriendelijke paardentrailer maakt het trailerladen fijner

Elke veilige paardentrailer is bedoelt om een paard van A naar B te vervoeren, maar niet elke paardentrailer is paardvriendelijk ontworpen.

Voor paarden is het fijn als er veel lichtinval gecreërd kan worden tijdens het inladen zoals het kunnen openzetten van de voorlosser. Verder helpt het trailerladen als er geen klep aanwezig is: het paard staat hierdoor dichtbij de trailer en voor het gevoel is die daardoor eigenlijk al binnenin de trailer. Het paard hoeft ook geen enge klep te trotseren, maar slechts een enkele stap omhoog te nemen. In Nederland zijn we het laden zonder klep echter niet gewend, maar in het buitenland is het al meer de norm. Denk hierbij aan Amerikaanse paardentrailers: trailerlaadproblemen komen hier dan ook minder vaak voor.

Ook tijdens transport zou een paardentrailer comfortabel moeten zijn. Het paard moet goed zijn balans kunnen bewaren. Het kan helpen als het tussenschot iets meegeeft - wat flexibel is - zodat het jouw paard ruimte biedt om zijn balans te bewaren. Schuin/diagonaal vervoer vinden veel paarden ook fijn omdat ze in deze houding hun balans beter kunnen bewaren.

Fautras paardentrailers zijn trailers die ontworpen zijn naar de behoeften van het paard.

Leren trailerladen

Wil je echt goed leren trailerladen? Dan is een trailerlaadtraining of trailerlaad cursus zeker aan te bevelen, zowel wanneer er problemen zijn met het laden, maar ook om meer te leren over wat jouw paard nodig heeft om zo problemen te voorkomen. Dit laatste kan handig zijn in noodsituaties: mocht jouw paard angstig worden dan kun je toch jouw paard laden.

Alleen laden en lossen

Het is ook interessant om een trailerlaad training te volgen om zo uiteindelijk jouw paard alleen te kunnen laden, vervoeren en ook weer alleen uit te laden. Mocht jouw doel zijn om dit te kunnen dan is het handig om een automatische trailerstang op jouw paardentrailer te hebben zoals de Fautras AID.

Trailerlaadtraining

Trailerlaad specialist Janet Bos van In contact met paarden kan je helpen bij het trailerladen. Maandelijks is ze in Nederland om mensen te helpen om hun paard beter te begrijpen en weer plezier te krijgen in het op pad gaan met je paard. En wist je dat je ook bij haar in Frankrijk terecht kan voor paardentaal trainingen? Kom meer te weten over deze paardencursussen in Frankrijk.